Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Până când e posibilă retragerea…

Până când e posibilă retragerea candidaţilor la Preşedinţie?

Înaintarea unui nou candidat pentru Preşedinţie este posibilă chiar şi pe parcursul zilei de mâine.Potrivit legii, actualii candidaţi înaintaţi pentru funcţia de preşedinte îşi pot retrage candidatura, inclusiv pe parcursul zilei de mâine.  Astfel, PCRM ar putea evita impasul repetării votului în proporţie de 60:41, consideră experţii.

„Dacă cel puţin unul dintre candidaţii la Preşedinţie îşi retrage candidatura, potrivit legii devine posibilă o nouă procedură de înaintare a candidaţilor. Înregistrarea candidaturilor noi se face cu 5 zile înaintea zilei stabilite a votării. Deci se mai poate trage de timp în acest caz”, a explicat Victor Popa, expert constituţional din cadrul IDIS „Viitorul”.

Popa explică această situaţie politică drept una de maximă intransparenţă, când PCRM, ca partid majoritar ţine în secret deciziile de importanţă majoră până în ultimul moment.

„Suntem ca vânătorii într-o pădure necunoscută, nu ştii ce surpriză va face grupul parlamentar majoritar în clipa următoare. Acest suspans nu aduce niciun beneficiu societăţii”, a adăugat el.